Pendeltåg

Pendeltåg

Pendeltåg kan definieras som lokaltåg som pendlare använder för att åka från förorter till en större stad.

Även en del lokaltåg som används för att åka mellan två eller flera jämnstora städer kallas för pendeltåg. Pendeltåg finns i väldigt många av världens större städer. Att åka pendlen är det mest miljövänliga transportmedel som man kan använda sig av ifall man ska pendla till arbetet.


Pendeltåg i Sverige

I Sverige finns flera olika pendeltågsystem. Eftersom det inte finns en tydlig definition av pendeltåg så kan man klassa många av lokaltågen som pendeltåg.

Stockholm - SL

Stockholm - SL

Sveriges största pendeltågsystem finns i Stockholm och drivs av SL, Stockholms Lokaltrafik. Pendeltågen i Stockholms 8 olika linjer trafikerar 53 stationer med 200 km räls.

Göteborg - Västtrafik - VT

Göteborg - VT

I Göteborg är det Västtrafik, VT, som driver pendeltågstrafiken. Den totala spårlängden som Västtrafik trafikerar är 104 km med tre pendeltågslinjer på 25 pendeltågstationer.

Malmö - Skånetrafiken - Pågatåg

Malmö - Skånetrafiken - Pågatåg

Pågatågen kallas det Skånska pendeltåget som drivs av Skånetrafiken och som även trafikerar som även trafikerar Blekinge, Kronoberg och Hallands län.

Sammanlagt täcker de 7 linjerna in 72 stationer och cirka 450 km räls

Östgötapendeln - Linköping - Norrköping

Östgötatrafiken - Linköping - Norrköping

I Östergötland driver Östgötatrafiken pendeltågsystem Östgötapendeln som trafikerar t.ex. Linköping, Norrköping, Mjölby, Motala och Tranås. Östgötapendeln trafikerar 11 stationer och 215 km räls med två tåglinjer.

Typer av spårbunden trafik

Dessa typer av spårbunden trafik används för att ta sig till och från arbetet, d.v.s. att pendla:

Typer av spårbunden trafik
  • Spårvagn - Tågtrafik som går ovan jord men endast kortarte sträckor mellan stationerna. Ersätter busstrafik och finns endast Göteborg, Norrköping och Stockholm.
  • Tunnelbana - Tåg som företrädesvis går under jord och går endast någon eller några få kilometer mellan stationerna. Accelererar och bromsar kraftigare än övriga tågtyper.
  • Pendeltåg - Tåg som oftast går ovan jord och är byggda primärt för att transportera arbetande människor från hemmet till arbetsplatsen och tillbaka.
  • Lokaltåg - Tåg som transproterar människor mellan orter och inte primärt används för att flytta pendlare från mindre orter till arbetar på en större ort.
  • Tåg - Rälsbunden trafik som går längre sträckor mellan något större orter.
  • Snabbtåg - Tåg som går snabbare än 200 km/h och används för längre transporter.
  • Höghastighetståg - Tåg och järnväg som är anpassade för hastigheter över 250 km/h. Högsta uppkomna hastigheten är 603 km/h.
  • Maglev - Mycket snabba tåg som svävar utan att röra spået med hjälp av starka magneter.
  • Hyperloop - Underjordståg som åker i vakuumtunnlar i mycket höga hastigheter.

Allt intressant om tidtabeller

Här kan du hitta många tider i tidtabellerna och relevant fakta om tidtabeller men också en del kul och lustiga saker gällande tider i tidsschema.Meny - Tidtabell
Till förstasidan på www.tidtabell.netHögst upp på sidan om tidtabellerLängst ned på sidan om tidtabeller
SverigeUtomlandsFöretagNyheter